Kosmiska funderingar

Okej, jag har ju börjat läsa lite fysik. Och som fysiker håller man logiken väldigt högt (hemskt mycket matematik), men det finns även en hel del filosofiska aspekter som jag bara inte kan låta bli att fundera lite till på…

Dagens beräkningar visar att universum är 13.7 miljader år gammalt. Får att få lite perspektiv kan vi förestålla oss att vi tränger ihop universums hela historia på ett år. Då skulle en kosmisk sekund motsvara 400 människoår…

Till exempel: En stjärna som vi ser idag, kanske egentligen inte finns i ”nuet”. Eftersom stjärnan är sju miljoner ljusår bort är ljuset som vi ser på vår himmel sju miljonerljusår gammalt.  Och om stjärnan dött, tar det sju miljoner ljusår innan dess ljus slocknar på jorden.

Om en utomjording skulle titta på oss, i en specialkikare, från en planet ett antal miljoner ljusår från jorden. Skulle utomjordingen se jorden som den såg ut för flera miljoner år sedan, kanske utomjordingen skulle se dinosaurier?

Definitionen på en sekund är: 9 192 631 770 svängningar i en bestämd strålning fråm cesiumatomen Cs-133 (fast om några år räknar man med att ha en ny sekunddefinition).

Definitionen på en meter är: en meter är den sträcka som ljuset rör sig i vakuum under bråkdelen 1/299 792 458 av en sekund.

Visste ni att vår tideräkning bygger på babyloniernas idè av att mäta hjärtrytmen. En sekund var tiden mellan två hjärtslag.De kom fram till att det gick 60 hjärtslag per minut och 60 minuter på en timme.

”Vad är tid? Om ingen frågar mig, så vet jag det. Men frågar någon, så vet jag det inte.”
A. Augustin(354-430 e.kr)

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s