Livsviktigt

Det visas en serie, ”På liv och död”, nu på SVT som handlar om människor som väntar på en organtransplantation. Jag såg första avsnittet om en man som hade Skellefteåsjukan i torsdags.  ”Skellefteåsjukan”, familjär amyloidos med polyneuropati (FAP), är en ovanlig ärftlig sjukdom som bland annat karakteriseras av successivt ökande skador i alla delar av nervsystemet. Den enda behandling som för närvarande finns för att försöka stoppa sjukdomsförloppet är levertransplantation.

Jag blev väldigt gripen av programmet. Mannen som det handlade om hade först genomgått en hjärttransplantation för att kunna klara av levertransplantationen. Som tur var gick allt bra. ”På liv och död” kretsar kring ett 15-tal vuxna och barn i akut behov av ett nytt organ. Filmteamet följer dem från väntan till operation, både i hemmet och på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Denna programserie är framför allt tänkt för att människor ska fundera kring donation. Även om man inte vill  donera är det bra att registrera sig så att den informationen finns. Ifall något skulle hända…låt inte anhöriga måsta ta beslutet om donation åt dig. Det är något jag önskar att ingen skulle behöva göra när någon nära anhörig gått bort.

Förra året fick fler än 600 svenskar ett nytt organ. Och en opinionsundersökning Donationsrådet gjort under november 2008 visar att åtta av tio svenskar är positiva till att donera sina organ och vävnader efter sin död. Men trots detta och att många fått nya organ och vävnader så är behovet fortfarande stort. Väntelistan fylls ständigt på av människor i alla åldrar som är svårt sjuka och behöver hjälp.

För att få mer information kring donation och registrera er, (somsagt, det är bra att göra det även om ni inte vill donera. Klicka på: Livsviktigt

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s