100 miljoner kvinnor saknas

Asien är det ett underskott på 100 miljoner kvinnor. Ultraljudundersökningar leder till att miljontals flickfoster selektivt aborteras. Nyfödda flickebarn sätts ut för att dö i parker, vägdiken och soptippar. I grund och botten finns en kulturell värdering som gynnar pojkar och män. I Kina tvingar enbarnspolitiken och den tradition som gör att männen ärver all jord familjer att göra sig av med sina döttrar. I indien är det bl.a. den stora hemgiften som gör flickorna väljs bort.
Denna trend har skapat en obalans som kommer att orsaka ett demografiskt kaos. Det finns nu hela byar som består nästan enbart av män. I dessa byar ökar våldtäkter, kriminalitet och våld.

Internationella kvinnodagen idag. Tycker att det är bra att det finns en dag som uppmärksammar kvinnor. För kvinnor är fantastiska! Det finns så många och viktiga frågor som behöver belysas. Jämställdhet och kvinnors situation i runt om i världen är en. Fattigdom, orättvisa arbetsvillkor och löner, könstympning, hedersmord, tvångsgiftermål…listan kan göras lång. För min del skulle det gärna få finnas en dag för männen också (män är ju också fantastiska, på sitt sätt :), men det är viktigt att komma ihåg att män aldrig varit förtryckta på det sätt som kvinnor varit i århundraden tillbaka. I Sverige infördes kvinnlig rösträtt så sent som 1921.

Feminist är numera ett laddat ord, och ofta något som används i negativa sammanhang. Men feminism står i grund och botten för jämlikhet. Män och kvinnor är olika och kommer alltid att vara, helt naturligt. Men det är viktigt att det vi gör värderas lika. Om kvinnan lagar mat och tar hand om barnen och mannen mekar i bilen och klipper gräsmattan är det inget fel i det. Men det ska vara värt lika mycket. Hur kan det komma sig att jag som sjuksköterska med tre års universitetsutbildning tjänar sämre än min sambo som ”endast” gått gymnasiet? Dessutom arbetar jag kvällar och helger, vilket han aldrig gör. Svaret är ganska enkelt. Jag arbetar inom ett kvinnodominerat vårdyrke…han är snickare.

Jämställdhet tillika feminism är viktigt!

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s