Jungfru Marie nycklar

Jag älskar ju blommor och växter av alla de slag. Förutom Färgätmigej som är min absoluta favoritblomma så har jag en förkärlek till denna växt, Jungfru Marie Nycklar. Det är faktiskt en orkidè som gärna växer på myrkanter och på kalfjällets lägre höjder. Den är fridlyst i Sverige, men man ser den ganska ofta om man håller ögonen öppna. Blomman har fått sitt namn av rotknölen vars form setts som Jungfru Marias händer knutna i bön. Jungfru Marie nycklar varierar mycket i utseende men bladen är oftast fläckiga och mörka och själva blommorna skiftar i olika rosa nyanser. Detta foto tog jag för några somrar sedan på väg upp mot fjället.

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s