Valborgsmässoafton!

De flesta av oss tänker nog inte på varför vi firar Valborg när vi står framför brasan och hälsar våren med sånger, smällare och korvgrillning. Jag kikade runt lite på Internet och detta är vad jag kom fram till.

Valborg var enligt berättelsen en engelsk prinsessa som reste till Tyskland och grundade ett kloster där hon blev abbedissa. Hon dog år 779 e.kr. och helgonförklarades den 1 maj. Sedan dess blev hennes namn förknippat med detta datum. Till hennes minne uppstod en kult där framförallt häxtro och motverkandet av onda andar stod i centrum. I månaden maj trodde man att häxorna höll fest (ungefär som vi tror på blåkulla på påsk). Och för att skydda sig mot all denna ondska och häxkraft så tände man stora bål.

Man vet inte om traditionen att tända Majbrasor kommer från Tyskland tillsammans med tron på att jaga bort häxor. Om så är fallet är traditionen med en brasa inte så gammal. Utan skulle då ha kommit till Sverige med tyska köpmän på mitten av 1700-talet. Eller om Majbrasorna härrör från en tid före kristendomen då majbrasan var en symbolisk handling för att bränna det gamla och lämna plats åt den nya.  Kanske trodde man att vid årstidernas brytningspunker var det mycket troll, andar och andra väsen i farten och brasorna tändes för att jaga bort dessa. Majbrasorna kan också ha ett praktiskt ursprung. Vissa menar att de ursprungligen tändes för att jaga bort övernaturliga väsen och rovdjur eftersom djuren släpptes ut på vårens första bete den 1 maj. Och bålet bestod av kvistar och buskar man röjt på ägorna under våren och vinterns lövfoder.

Oavsett vad som egentligen är sant gällande Majbrasor, troligtvis en kombination av allt ovan, så firar man sista april i flera kulturer såsom den dag då vintern slutligen släpper sitt grepp och en varmare årstid tar vid. Och visst är det värd att fira!

Trevlig Valborg allihop!

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s