Var finns framtidstron för glesbygden?

Alla som följt min blogg förstår att jag har en förkärlek till glesbygd och kanske framför allt till den trakt där jag själv bor.  Jag älskar naturen, friheten, människorna. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att bo permanent i en stad. Men många gånger så tycker jag att vi i glesbygden blir förbisedda och att det medvetet förs en politik som missgynnar människor som inte vill följa urbaniseringstrenden.

Allt ska centraliseras. Vi människor som väljer att stanna kvar får nästan skylla oss själva att vi blir utan vård, bensin och affärer. Är du arbetslös är du tvungen att flytta dit du kan få jobb om det så rör sig om hundra mil. 
   Glesbygdskommuner hamnar i en ond cirkel. Färre människor = mindre skatteintäkter = färre arbeten, sämre service, sämre vård, sämre skola =ännu fler människor flyttar =de äldre stannar kvar, medelåldern på innevånarna ökar = större utgifter för vård, mindre skatteintäkter osv, osv. Om det inte förs en politik som verkligen försöker vända på detta så kommer glesbygden att utarmas.

Bara här i Vilhelmina finns flera exempel. Bland annat vill kommunens bostadsföretag VIBO riva flera hyreshus. Hyreshus som människor vill bo i och som ligger centralt på orten. De vill riva dessa hus eftersom de vill ”tvinga” människor att flytta till ett annat bostadsområde där det finns många tomma lägenheter. De husen ligger inte lika centralt men är nyare. Detta för att bland annat slippa ev. renoveringskostnader för de äldre hyrehusen och för att minska antalet outhyrda lägenheter. Sedan år 2004 har 61 lägenheter rivits och man planerar att riva lika många till i framtiden.  I dagsläget är finns det 31 lägenheter outhyrda i Vilhelmina.
    Jag förstår att det kostar för Vibo att ha tomma lägenheter. Men jag kan inte förstå varför man inte väljer att sälja hyreshusen istället för att riva dem. Även om det innebär en konkurrens så vore det väl bättre att husen och människorna som bor där (många äldre) får vara kvar. Man kan inte styra människor att bo på vissa ställen. Och om kommunen väljer att riva husen och utflyttningstrenden någongång vänder (hoppas kan man ju alltid)…så finns det inget att komma tillbaka till eftersom de flesta hyreshusen sedan länge är borta. Vars finns framtidstron för Vilhelmina om man väljer att riva dessa hus?

Vilhelmina kommuns ekonomi är inte den bästa, långt ifrån. Och det planeras många, riktigt otrevliga besparingar. Till exempel att skolbibliotek ska läggas ner, personalen på kommunens äldreboenden (som redan i dagsläget sliter hårt) ska skäras ner, byaskolor kommer eventuellt att stängas, kommunens personal har fått friskvårdpengen indragen, utbildningsgrenar på gymnasiet ska läggas ner m.m. I år var det till och med tveksamt om Vilhelmina kunde ha en majbrasa pga kostnaden. Som tur var blev det en ändå, men om har vi inte ens har råd med en tända eld på en rishög – då är det illa ställt.

Landstinget har planer på att lägga ner BB och akutkirurgin  i Lycksele, eventuellt lägga ner en sjukstuga, ett stort antal personal nedskärningar, dessutom planer på att låta handikappade betala för utomhushjälpmedel såsom  rullstolar och rullatorer. Det är skrämmande. Det skulle innebära att en gravid kvinna  här i Vilhelmina som ska föda, måste åka 23 mil till närmaste förlossningsavdelning. Dessutom då det inte ens finns barnmorskejour på orten där vi bor. Hur många människor som har behov at ett utomhushjälpmedel har egentligen råd med ett?. Det är inte direkt de handikappade som står överst på listan som de rikaste i Sverige…Det är fruktansvärt att äldre ska behöva stanna inomhus för att de helt enkelt inte har råd att köpa sig en utomhusrullator eller att de går ut ändå, ramlar och ådrar sig en höftfraktur.  

Jag tycker att det är skrämmande…!

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s