Vide

Det finns en hel grupp av buskar som är släkt med varandra och som vi kallar vide. Egentligen heter de alla olika saker, t.ex knäckepil, jolster, eller gråvide. De olika videbuskarna är ofta svåra att skilja ifrån varandra. Videbuskarnas knoppar finns på plats redan under sommaren, men när vintern är slut och tjälen går ur marken kan videbuskarna suga upp vatten igen och då växer knopparna. Snart syns de mjuka videkissarna. Efter några veckor så blommar videbusken. Det finns hanblommor och honblommor, men de sitter alltid på olika buskar. Hanblommorna är alldeles gula när ståndarna sticker ut från videkissen.

Blommorna hos videbuskarna är viktiga för humlorna när de vaknar. Då finns det inte så många andra växter att samla pollen och nektar från, så håll utkik runt en blommande videbuske så kanske du får se vårens första humla också!


Videkissar


Videros (man kan finna dem på vissa buskar i skogen. Men jag vet faktiskt inte vad dessa kallas -vet ni?)

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s