Lycka till = Dödssynd

En tidig höstmorgon första året jag och Nils var tillsammans så jag önskade honom lycka till innan vi skulle till våra respektive jaktmarker. Han rynkade pannan och såg på mig med den där "låtsas upprörda" blicken. Jag förstod ingenting. Jag skrattade och frågade om inte han skulle önska mig detsamma eller om han var rädd att jag skulle få skjuta något före honom. Då berättade han att det var en dödssynd att önska en jägare lycka till innan jakten. Jag har ju följt med på jakt sedan jag var stor nog att rymmas i pappas ryggsäck och jag hade då aldrig hört på maken! Helkonstigt, tyckte jag. Men vad ska man säga då, frågade jag. Nils svarade att jag fick säga vad jag ville men inte "lycka till". Skitjakt är väl det vanligaste, tillade han. 

Varje höst så försäger jag mig minst en gång och när jag hör Nils grymta i telefon (vi ses ju inte öga mot öga så ofta på hösten, åtminstone inte första tiden i september och under helgerna de åtföljande månaderna) vet jag att jag sagt fel. Igen. När jag ska ta ordet "skitjakt på dig!" i munnen slår tungan knut på sig själv. Det känns ju som om jag säger något dumt då jag menar något gott. Jag brukar köra med "god jaktlycka". En av våra valpköpare sa att man kunde säga "break a leg". det tyckte jag var rätt kul. Men jag är inte säker på att så många skulle förstå vad jag menar om jag använder det istället.

Vad brukar Ni säga tillvarandra innan jakten drar igång?

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s