Björntilldelning

De flesta har nog redan lusläst tilldelningen. Men jag lägger upp den här ändå.
Naturvårdsverket har nu beslutat hur många björnar det får skjutas i samband med höstens skyddsjakt. 24 björnar får skjutas i Västerbotten. Det är lika många som vid förra höstens skyddsjakt. Sammanlagt tillåter Naturvårdsverket skyddsjakt på 243 björnar i år i hela Sverige. Det är 10 björnar mer än i fjol. Det finns totalt cirka 3200 björnar i landet. Björnjakten startar 21 augusti och avslutas när kvoten för länet eller delar av länet är fylld. Sista slutdatum är 15 oktober i alla län utom i Norrbottens län. Där är slutdatum 15 oktober nedanför odlingsgränsen, medan slutdatum är 30 september ovanför odlingsgränsen. Det beror på att björnarna går i ide tidigare i de områdena. 

Tilldelningen:
Värmlands län 2
Dalarnas län 35
Gävleborgs län 35 (+5)
Västernorrlands län 22 (+4)
Jämtlands län 70
Västerbottens län 24
Norrbottens län 55 (+1) björnar.

Förra veckan fick en kvinna se en stor björn efter Holmselespåret, bara några hundra meter från där vi bor och den väg där jag oftast promenerar. Dessutom fick mamma se en mindre björn när de var på väg hem från brölloppet i lördags. Återstår att se om det blir någon björn skjuten i byn i år. Då gammel Karske, som var vår bästa björnhund, numera vilar i hundhimlen.


Farbror Svenne, Karske och björnen -08. 

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s