Garmin Astro 220 Nordic

Förra hösten inköpte jag min Garmin Astro pejl. Jag har under flera år använt Swepoint och jag har tyckt att det fungerat alldeles utmärkt. Tills jag och Nils jagade tillsammans och jag fick se hur astron fungerade. När Nils skaffade den var jag lite skeptisk, jag känner mig tillräckligt mycket som en vandrande elektronikpryl-människa i skogen ändå. Jag var rädd att med en sådan pejl skulle jag förstöra en del av charmen med att jaga. Men jag blev imponerad och kände att en sådan där pejl måste jag bara ha. De största fördelarna med pejlen är att jag får en mycket bättre överblick hur hunden jobbar och jag vet exakt var den är -inte bara riktining och ungfärligt avstånd. När Fajta dragit i väg i en rak riktning i över en kilometer vet jag att hon har älgkänning.

Dessutom är det lättare att planera färdvägen eftersom jag ser var hunden har sökt och inte. Ser jag på pejlen att detta skogområde har hunden redan sökt igenom så tar jag en annan riktning. Blir det gångstånd eller sken är det enkelt att förvarna eventuella passare om var älgen är på väg. Det är också spännande att se vilken färdväg i skogen som älgarna tar, många gånger tar olika älgar samma väg. En annan mycket bra fördel är att jag ser tydligt när hunden är på väg tillbaka. När jaktdagen närmar sig mot sitt slut eller Fajta är efter en skenälg som dragit iväg utanför vår jaktmark så vet jag när jag lugnt kan sitta och vänta eller då Fajta är så långt bort att det bara är att ta bilen och försöka leta reda på henne (vilket jag försöker undvika i allra största mån). Jag har också nytta av att kunna använda pejlen som gps för egen del då jag jagar på mer okända marker.

Nackdelarna är ju räckvidden och batteritiden -har man en tjurig hund som inte ger sig i första taget och kan följa älgen i miltal så kan man få problem. Jag använder både swepoint- och garmin pejlen på grund av detta. Skallindikator kan man klara sig utan, men visst vore det en fördel om det fanns på astron också. Dessutom önskar jag att de valt en på frekvens som inte ligger lika nära 155 eftersom den stör jaktradion. 
     Räckvidden blir bättre med en långskogsantenn och numera skulle det kännas som om något fattas om jag inte hade Garmin Astro pejlen med mig i skogen. 

Har ni provat pejlen och vad tycker ni?

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s