Anna-Sara Persson

 

Namn: Anna-Sara Sofia Persson, men kallas för det mesta Sara
Ålder: 25
Bor: Lövliden, Vilhelmina
Familj: Bor i hus med min sambo Nils och våra hundar (tre jämtar och två finskspetsar). På gården har vi även en katt och två grisar. Mor och far bor i grannbyn Nästansjö där jag är född och uppvuxen. Har två underbara systrar Lillemor och Lotta.
Sysselsättning: Jobbar natt som sjuksköterska på akuten i Vilhelmina.

Hur skulle du beskriva dig själv? Glad, äventyrlig och tankfull. Jag har alltid många järn i elden och tycker inte om att sitta still om det inte är med en god bok i handen. Jag är väldigt intresserad av språk, filosofi, psykologi, biologi, fysiologi, ekologi och etnologi (politik är också intressant men gör mig för det mesta irriterad och upprörd). Var en så kallad plugghäst i skolan. Jag känner mig som en utomjordning bland människor som diskuterar senaste skomodet eller kändisskvallret. Allra bäst trivs jag i skog och mark tillsammans med någon av hundarna och med bössa på axeln. Har alltid varit lite av en enstöring och har inga problem med att vistas ensam en stormig natt på fjället. Tycker mycket om skidåkning och träning. Skulle aldrig lämna Norrland eller glesbygden. 

När och varför började du jaga?
Jag började jaga tidigt. Jag är uppvuxen med jämthundar och har fått följa med i skogen sedan barnsben. Första älghunden fick jag då jag var elva år men då hade jag också tjatat ett ovisst antal år dessförinnan. Jakten har alltid varit ett naturligt inslag i mitt liv och jag ser det inte som ett intresse utan en livsstil.

Varför jagar du? För mig är det framförallt samarbetet med hunden, spänningen och naturupplevelsen som får mig att vilja ut i skogen och målet är självklart att skjuta ett vilt. Men det finns inte en dag i vår natur som jag ångrar oavsett om jag får använda bössan eller ej. Men jag sitter ogärna på pass utan är med glädje en av hundförarna i jaktlaget. Det finns inget som ger samma känsla av ro och frihet och som samtidigt kan erbjuda en adrenalinkick av inte denna värld, såsom jakt.

Vad/vilka är din favoritjakt/jakter? Jag jagar främst älg med ställande hund och fågel med trädskällare. Men jag tycker att det är otroligt spännande att stå på pass och lyssna på ett klingande hardrev eller att skida i ett bitande kallt landskap och spana efter toppfågel.

Din drömjakt? Min drömjakt är att någon gång få skjuta en björn för egen hund.

Vad har du i vapengarderoben? En Carl-Gustav 1900 kal. 6.5 x 55, Carl-Gustav 1900 kal. 30-06, Beretta hagelbock kal. 12 hade ett kombivapen som jag sålt och är nu på jakt efter ett nytt.

Berätta om ditt bästa jaktminne (hittills). Jag har så många bra jaktminnen och jag lägger upp vissa av dem här på bloggen. Men mitt bästa jaktminne hittills är nog ifjol höst då jag bland annat fick skjuta två fina oxar åt min jämthundstik Fajta. Ni kan läsa om då jag sköt en av älgarna om ni klickar här.

Vad tycker du det innebär att vara en bra jägare? En bra jägare har respekt och kunskap om viltet och naturen. Visar omdöme i skogen och tänker sig för innan man skjuter. Känner sitt vapen och kan hantera det. Råd och tips kan många jägare ge varandra men erfarenhet kan bara skaffas genom att vara ute.

Hur upplever du att det är att vara kvinna och jägare? Till nittioprocent har jag bara positiva erfarenheter men jag har ibland upplevt att inte bli tagen på allvar för att jag är relativt ung och kvinna. Men jag tror att den allmänna uppfattningen kring kvinnliga jägare förändras i takt med att vi blir fler och fler.

Nämn tre saker som du inte skulle vilja vara utan i skogen. Hund, bössa och kniv.

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s