Tunnbrödsbak

Igår bakade Svenne, Johanna och jag tunnbröd. Jag klev somsagt upp klockan sex och gjorde stöpan och sedan var det full fart till klockan fyra på eftermiddagen då vi var klara med bakningen. På morgonsidan fick vi dock en del bestyr eftersom stöpan jäst över och jag hade fullt med klibbig deg på mattan i hallen. Men annars flöt det på bra och det var riktigt kul. Johanna och Svenne kavlade och jag stod för gräddningen. Brödet blev gott, precis så segt som jag vill ha det. Jag använde mer vetemjöl och mindre rågsikt än i receptet och dessutom bytte jag ut en liter mjölk mot en liter vatten, allt för att få brödet segare. Stöpan var då på 9 liter mjölk och en liter vatten. Det gick åt 15kg mjöl allt som allt, både till stöpa och utbakning.


Här sopar jag bröd på ”bakefjäla”


Johanna är en mästare på att kavla (hoppas att det är ok att jag lägger ut denna bild, annars får du skälla på mig då vi ses 🙂

 
Gamla tiders brödbak, tavlan hänger ovanför bakbordet. Observera naggen av fjädrar.


Tunnbröd är gott!

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s