Hundfoder

Förra sommaren bytte jag och Nils foder till hundarna. Vi kände att vi ville prova något annat och valde då ett färskfruset helfoder (tack vare ett tips från en av er läsare på bloggen). Det kändes viktigt att ge hundarna ett så naturligt foder som möjligt och vad kan vara mer naturligt än kött? Det foder vi tillslut fastnade för var Fodax. Fodret innehåller svenska veterinärbesiktigade köttbiprodukter samt mjöl av spannmål, lever, olja, mineraler, kalk och vitaminer. Det finns inga tillsatta färgämnen eller konserveringsmedel. Som jämförelse innehåller ett av de vanligaste torrfodren allt detta: Ris, majs, torkat lammkött, hydrolyserat animaliskt protein, animaliskt fett, hydrolyserat animaliskt protein, fullkornskorn, vetekli, betfiber, linfrö, äggpulver, bryggerijäst, Frukoto-ologo-sackarid FOS (Profeed®), glukosamin, kondroitin, mineraler, vitaminer.
   Fodax kommer förpackat i säckar som innehåller frusna block. Nackdelen med fodret är framför allt förvaringen. Det krävs att man har frysboxar som räcker till när man har många hundar. Det är lite dyrare än torrfoder men kostnaden gör ingenting då vi vet att hundarna får bra mat.

Den största skillnaden vi märkt hittills är att det blir betydligt mindre bajs i hundgårdarna och att hundarna verkligen älskar det. Förutom Fodax ger vi hundarna ben och slaktrester från älgjakten och det blir en hel del. Slaktresterna mal vi ner och ger bland annat till valparna tillsammans med välling när de blir ungefär 6 veckor gamla. Även tiken som diar får en kost uteslutande på malet restkött från älgjakten. Torrfoder har vi en säck av och jag brukar endast använda det någon gång ibland och då slänger jag in en liten skopa i hundgårdarna så att kulorna sprids. Då får hundarna en rolig stund och de aktiverar nosen när de letar rätt på alla kulor. Men allra bäst tycker de om att tugga så det knakar på saftiga älgben så klart.


Så här ser hundgårdarna hos oss ut


På vintern älskar de att ligga på träpallarna och sola och på sommaren när det är varmt så föredrar de att ligga på stenblocken som svalkar. Vi har stora hundgårdar så gräset innebär inga problem. När hundgården är tillräckligt stor lämnar de sin avföring på ett och samma ställe och det är lätt att kratta ihop.


Fajta mumsar på ett saftigt ben. En sådan här bit räcker i två-tre dagar.

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s