Mina färgstarka jägarvänner

Stellan Andersson har skrivit boken ”Mina färgstarka jägarvänner”. I den får man läsa om och lära känna kända och okända jägarprofiler från norr till söder. Alltifrån Adelskalenders Buffalo Bill, Jan Åkerman, Storkäften från Filipstad, Skidkungen på harjakt till Mr Jämthund och fler därtill. Det är väldigt intressant och lärorikt och dessutom ett stycke svensk jaktkulturhistoria som jag tycker att de flesta jägare borde känna till och ta del av.
   Stellan Andersson var en väldigt god skribent. Hans sätt att skriva är både humoristiskt och klockrent på samma gång. Han var en profil själv i jägarkretsar, ”mannen med hatten”. Han betydde mycket för jägarkåren och det var många som fick juridisk hjälp av honom när det behövdes. När Stellan blev blind så var han tvungen att lägga bössan åt sidan men skrivandet övergav han inte. Som han skrev det själv :”en obotlig gammal journalist lägger inte ner pennan förrän staven viker sig”.
   Personligen finner jag det mest spännande att läsa om hundkarlarnas syn på avel och jakthundar i boken men i alla kapitel finner man något läsvärt och något att dra på smilbanden åt. Den enda som är lite synd är att det inte finns en enda kvinnlig jägarprofil att läsa om, kände Stellan verkligen ingen sådan? Men det är som sagt bara en liten parantes för boken är mycket bra. Jag vet inte om den fortfarande finns i handeln, men det är  Settern som är bokförlag så de kanske har några på lager om man är intresserad.

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s