Nordisk stormhatt

 
Nordisk stormhatt (Aconitum lycoctonum ssp. septentrionale), artnamnet betyder varggift.

Nordisk stormhatt är en flerårig ört som kan bli upp till två meter lång. Den är ganska vanlig i fjälltrakter och växer mer sparsamt i skogslandet.  Stormhatten växer på fuktig och näringsrik mark. Den blommar juli-augusti och det är lätt att förstå varför den kallas för just stormhatt. 
 
Varje gång jag stöter på denna växt så ryser jag till lite. Den är vacker men också väldigt giftig, en av de giftigaste växterna i vår flora. Hela växten är giftig men giftigast är roten. Stormhatten innehåller bland annat ett ämne som heter aconitin och det påverkar både centrala och perifera nervsystemet. Det räcker med några gram av roten för att en vuxen människa ska dö. Giftet verkar först stimulerande och sedan förlamande. Efter intag av letal dos av denna växt tappar man först känsel på tungan och i munnen, sedan illamående och kräkningar. Man får också en brännande känsla som övergår till frossningar eftersom kroppens temperatur sjunker. Sedan starka smärtor i hela kroppen. Dör gör man av andningsförlamning eller hjärtförlamning redan efter 1/2-3 timmar. Medvetandet är hela tiden intakt…Den är inte att leka med denna växt och nu förstår ni säkert varför jag brukar gå kroken runt Stormhatten om jag stöter på den i skogen. Har någon fått i sig stormhatt måste den personen genast förmås att kräkas och föras till sjukhus.
   Stormhatten har används som pilgift, smärtstillande, lokalt bedövningsmedel och man brukade även använda vattenextrakt av växten för att få bort vägglöss.

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s