Fem svarta höns av Nevil Shute

Boken handlar om en ung brittisk kvinna vid namn Jean Paget. Hon och flera andra kvinnor och barn togs tillfånga av japanerna under andra värdskriget på ön Malacka, sydostasien. Japanerna visst inte vad de skulle göra av med de kvinnliga krigsfångarna och i väntan på ett permanent fängelseläger skickas kvinnorna med fångvaktare runt från by till by. Denna vandring skulle visa sig pågå i två år. Mer än hälften av kvinnorna och barnen dog av hunger, utmattning och sjukdommar.
     Jean Paget är en stark och driftig kvinna som inte låter sig nedslås av de fruktansvärda förhållandena. En händelse som ständigt kommer att förfölja henne är när en australiensk krigsfånge, Joe,  riskerar sitt liv för att kvinnorna inte ska svälta. Han lyckas stjäla fem svarta höns åt dem men han blir påkommen och döms till korsfästelse.
    Boken börjar när Jean Paget ärver en förmögenhet av sin farbror och bestämmer sig för att åka tillbaka till Malacka. Bland annat för att låta uppföra en brunn i en by där hon och kvinnorna vistades en längre tid. När hon är tillbaka på ön får hon oväntat veta att Joe överlevde korsfästelsen…

Det är kanske ingen spektakulär litterärupplevelse att läsa denna bok men jag tycker om den. Den har tre saker som jag gärna tycker att en bok ska ha: en stark kvinna, gripande berättelse och en härlig kärlekshistoria. Berättelsen bygger också på  verkliga händelser.

1 tanke på “Fem svarta höns av Nevil Shute

  1. Hello! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I really enjoy fccfafedfdka

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s