Morotssoppa

Torsdagar är soppdagar. Oftast blir det någon form av köttsoppa (och då använder väldigt sällan recept) men förra veckan gjorde jag denna. Den var riktigt god och det är perfekt att använda morötter så här års.

6-7 tunnt skivade morötter
3 finhackade små gula lökar ca. 2dl
2 msk smör
1 l fiskbuljong
1,5 dl vitt vin
2 krm salt
1 krm peppar
1 msk citronsaft
0.5 dl grovhackad dill
200 g skalade räkor
2dl creme fraiche

Fräs morötter och lök i smöret i en stor kastrull.  Tillsätt 5dl av buljongen samt vinet och dillen och låt koka ca. 15min. Kör sedan i matberedare eller med stavmixer till en puré. Häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt resten av buljongen och smaka av med salt, peppar och citronsaft. Låt sjuda ca 5min blanda sedan ner räkorna. Servera med en klick creme fraiche. Räkorna kan med fördel bytas ut mot tex. kantareller om man samtidigt byte ut fiskbuljongen mot svampbuljong.

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s