Medmänsklighet

Lilla Yue Yue. Hennes mamma hängde tvätt och tvååriga Yue Yue gick ut för att leka med sin äldre bror. Flickan blev först överkörd av en skåpbil och sedan en till. 18 personer gick förbi hennes sargade kropp utan att reagera och allt fångades av en övervakningskamera. Cyklister och mopedister väjde för henne där hon låg på marken och fotgängare gick kroken förbi för att inte trampa på henne. Om någon av de tre första personerna reagerat hade Yue Yue inte blivit påkörd av den andra skåpbilen. Den man som körde den första skåpbilen märkte att han kört över flickan men valde att fortsätta att köra och körde därigenom på henne med bakhjulet också. I polisförhör har han sagt att det var för att skadeståndet skulle bli mindre om hon dog än om hon överlevde och han var rädd att stanna för att bli polisanmäld. Tillsist upptäckte en kvinnlig gatusopare flickan och ropade på hjälp. Yue Yues mamma hörde ropen och fann sin dotter blodig och allvarligt skadad. Lilla Yue Yue har förklarats hjärndöd.

Tårarna bara trillade när jag hörde det. Hur kan man se ett skadat barn utan att reagera…? Det går inte att förstå, det är så hemskt. Ibland, tyvärr alltför ofta, skäms jag över att vara människa.

3 tankar på “Medmänsklighet

 1. Ibland undrar man, det går ju inte en dag utan att man hör hemska saker människor gör mot sina medmänniskor.
  Ena dagen är det en pappa som knivdödar sin 7åriga son, nästa dag en mamma som dränker sina barn.
  Föräldrar slänger sina nyfödda döttrar på tippen för att dom önskade sig en son, ja listan är oändlig.
  Det mest skrämmande är att vi vet inte 10% av allt ont som händer.
  Jag är beredd att hålla med dig, jag skäms för att tillhöra den som sägs vara den intelligenta arten på jorden.
  Det känns hela tiden som att det pågår en kamp mellan gott och ont.
  Inte för att jag är religiös på något sätt, men det verkar som att det saknas en stor portion respekt, empati och medmänsklighet på vår planet för närvarande.
  Sen kan man i nästa andetag träffa en människa som har allt det där en del saknar helt.
  Vad beror det på? Jag vet bara en sak, det handlar inte om vilken miljö man växer upp i, och vilka förutsättningar man ges.
  Jag är gift med ett bevis på att det går att växa upp i ett helvete, och ändå bli en fullständigt underbar och kärleksfull människa.

 2. Jag håller med dig Henke, i dagens samhälle där så mycket handlar om yta och ego saknas det en hel del respekt och empati för andra människor. Det enda man kan göra är att försöka göra sitt eget bästa för att vara en god medmänniska och försöka att se det fina i andra människor, Även om det kan vara svårt i vissa fall, så vill jag tro att alla har något gott i sig. Och sen får man inte glömma bort att det finns många hjältar runt omkring oss. Inte den kända skådespelaren eller idolen, utan den ensamstående mamman som kämpar för att ge sina barn en bra uppväxt, eller farbrorn som ställer upp som klassvärld, eller grannen som kommer förbi med mat när något sorgligt har hänt, eller ett barn som hjälper ett annat. Jag tycker att det är många gånger är de små vänliga handlingarna som är de verkliga hjälteinsatserna och som visar på sann medmänsklighet.

 3. Kloka ord från Er Båda! Jag håller till fullo med om att att medmänsklighet saknas alltmer i vårt samhälle.Vad är det för fel på människor och med vår värld.Kanske något virus i människohjärnan,som förklarar allt sjukt beteende.Eller har det alltid varit så här,fast vi inte vetat så mycket om vad som händer omkring oss.Får vi kanske veta för mycket.Många mår bara sämre av all inmatning från Media dagligen,om hemsk-och tråkigheter.Roliga Nyheter och händelser däremot,skulle göra folk gladare.Med andra tankar om att världen kanske är lite kul att leva i.En sån där rulleffekt liksom..Jag vet inte.
  Var ju borta en månad och såg inte på Tv,lyssnade på radio eller läste tidningar.Måste säga att det kändes väldigt bra att,för en tid,inget veta,om någonting.Att bara vara.
  Kram

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s