Hjärtstopp hos barn


Bild lånad från rödakorset.

Idag hade vår mammagrupp en informationsträff angående olycksfall och hjärtstopp hos barn. Eftersom jag är sjuksköterska har jag självklart lärt mig detta under min utbildning men också genom kontinuerlig utbildning på min arbetsplats. Minst en gång per år upprepar vi och tränar på detta. Sjukvårdspersonal lär sig avancerad HLR. Själv brukar jag även se till att läsa igenom instruktionsmanualerna då och då utöver dessa tillfällen, för att ständigt hålla mig uppdaterad. Om en människa i min närhet, barn eller vuxen, får ett hjärtstopp ska jag veta vad jag ska göra. Det ska liksom inte finnas några tvivel.

Här är lite kort och enkel information om hjärtstopp hos barn. Jag ska försöka skriver mer om luftvägshinder hos barn när jag hinner, eftersom det är den vanligaste orsaken till hjärtstopp hos barn. Jag rekommenderar alla att gå en kurs i HLR för att lära sig mer och träna in tekniken ordentligt under översyn av sakkunnig personal. Många liv skulle kunna räddas om fler människor lär sig grundläggande HLR!

Hjärtstopp hos barn orskas av:
Hypoxi/anoxi (syrebrist) tex. vid drunkning, luftsvägshinder
Hypovolemi (cirkulationssvikt vid stor blödning)
Elektrolytrubbning
Hypotermi (allvarlig nedkylning)
Intoxikation (förgiftning)

Hittar man ett medvetslöst barn som inte reagerar på tilltal eller beröring ropar man högt på hjälp. Lägg barnet försiktigt på rygg om det ligger på mage. Sedan måste man skapa fri luftväg och kontrollera om barnet andas? Hos en medvetslös person slappnar tungbasen av och täpper till luftvägen, därför ska huvudet böjas lätt bakåt för att frilägga luftvägarna. Friluftväg på små barn skapar man genom att lägga en hand på pannan och lätt lyfta hakan med två fingrar med den andra handen. OBS! Böj inte huvudet för mycket bakåt eftersom det kan stänga luftvägarna istället. Lätt ”sniffningsposition” brukar man prata om. Vilken hudfärg har barnet? Häver sig bröstkorgen? Känner du någon utandningsluft?

Barnet andas. Om barnet andas men är medvetslöst ska man lägga barnet i stabilt sidoläge och genast se till att larma 112. Be någon annan att larma om det är möjligt, barnet ska inte lämnas ensamt eftersom situationen snabbt kan försämras.

Barnet andas inte. Om barnet inte andas håll kvar den öppna luftvägen och ge fem inblåsningar. Inblåsningar gör man genom att klämma ihop barnets näsborrar, lägga sin mun över barnets mun och lätt blåsa in luft i lungorna alternativt lägga munnen över både näsa och mun samtidigt om barnet är mycket litet. En inblåsning ska ta ungefär 1-1, 5 sekund. Det är viktigt att inte blåsa för hårt eftersom ett för hårt inblås kan göra att luften kommer ner i magsäcken och inte i lungorna och kan då framkalla kräkning hos barnet.
    Barn har små lungor, till ett barn under ett år räcker den luft som du har i munnen för att luftmängden ska vara tillräcklig. Du ska kunna se att bröstkorgen höjer sig vid varje inblåsning, om man inte ser någon höjning av bröstkorgen kan man misstänka ett luftvägshinder eller fel teknik.

Efter fem inblåsningar kontrollerar man barnets cirkulation. Har barnet någon puls? Ett barn utan cirkulation är slappt och gråblekt. På barn under ett år kontrollerar man pulsen på överarmens insida men är man osäker på hur man gör detta kontrollerar man pulsen på halsen. Placera två fingrar på struphuvudet för åt sidan 1-2cm så ska du känna pulsen. Tryck inte för hårt! Att kontrollera pulsen ska inte ta mer än 10 sekunder. Det är okej att påbörja hjärtkompressioner även om man är osäker på om barnet har puls eller ej. Är barnet fortfarande slappt och livlöst är har det sannolikt ett hjärtstopp. Den största faran är att inte ge bröstkompressioner till barn som behöver det!

Barnet har puls men ingen andning. Är du säker på att barnet har puls men inte andas ger du ytterligare 20 inblåsningar under en minut innan du larmar 112 (om ingen annan redan har gjort det). Fortsätt sedan med 20 inblåsningar per minut tills hjälp kommer. Kontrollera tecken på cirkulation/puls varannan minut. Vid minsta osäkerhet angående barnets puls, påbörja HLR.

Barnet har ingen puls. Påbörja hjärt-lungräddning, HLR. Starta med 30 hjärtkompressioner följt av två inblåsningar. Kom ihåg: 30-2. Upprepa tre gånger innan 112 larmas (om ingen larmat redan). Räkna högt när du komprimerar och låt det inte gå för lång tid mellan kompressioner och inblåsningar. Fortsätt sedan med HLR tills du blir avbytt eller tills sjukvårdspersonal tar över. Hjärtkompressioner gör man på små barn genom att trycka två (pekfinger och långfinger) eller tre fingrar på bröstbenet mitt mellan bröstvårtorna. På äldre barn använder man handflatan eller samma teknik som på en vuxen, om det är tungt. Kompressionerna ska vara bestämda, i en takt på 100 per minut och man trycker ner ca 1/3 av bröstkorgens djup. Barnet ska ligga på ett hårt underlag. 
     Kompressionerna gör att trycket i brösthålan ökar och blodet drivs ut i kroppen och cirkulerar. Kroppen kan då tillgodogöra sig syret som finns i blodet. Mellan kompressionerna ska hjärtat fyllas med nytt blod därför är det viktigt att man släpper upp bröstkorgen helt mellan kompressionerna. HLR är arbetsamt, om det finns möjlighet byt av varandra ofta, helst varannan minut.

Alltså: Medvetslöst barn Skapa fri luftväg och kontrollera andning Ingen andning. Gör fem inblås Kontrollera cirkulation Ingen puls. Påbörja HLR. 30 hjärtkompressioner följt av 2 inblås. Larma 112 efter tre serier om det inte redan är gjort. Fortsätt med HLR tills hjälp kommer.

7 tankar på “Hjärtstopp hos barn

  1. Bra repetition!

    Jag har haft lite olika arbetsgivare genom åren. Dessa har alla haft lite olika inställning till HLR, arbetsmiljö och ansvar över lag. Den bästa gav oss HLR kurser hos räddningstjänsten vart annat år, denna kurs inkluderade övning på spädbarnsdocka.

    Men det är så olika.

  2. Halkade in på bloggen av en slump. ”Riktig” barn-HLR som kvalificerad vårdpersonal använder (ambulanspersonal, läkare, ssk) är dock lite annorlunda. Man har valt att använda i princip samma som för vuxna till allmänheten för att inte röra till det. 15-2 är den korrekta fördelningen mellan kompressioner och inblåsningar i ”riktig” barn-HLR. Men det är nog enklare att göra 30-2 för att inte röra till det som lekman.

  3. Ja, helt rätt Filip! Det jag beskrivit i texten är barn HLR inte A HLR barn. Jag valde att skriva om Barn HLR och de riktlinjer som gäller där (så vitt jag vet) för att inte krånga till det. Jag har själv lärt mig A HLR barn men som sagt, jag tror det blir rörigare för en som inte jobbar inom sjukvården om man lägger till defribillering, när man ska ge adrenalin och amiodaron osv…

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s