Tobias Registret

Det finaste och största en människa kan göra i livet är att göra något gott för någon annan. Utan att kräva något tillbaka, utan någon baktanke eller förhållningsorder. Det behöver inte vara en handling till en människa man känner eller ens kommer att träffa. Det behöver inte vara av kärlek eller tillgivenhet utan bara en vilja att göra gott. En vilja att ge andra människor en chans att leva.

Jag vill tipsa er om något som heter Tobias Registret. De flesta känner inte till detta register och har kanske inte ens hört talas om det. Men det är ett register som räddar liv.
Tobias dog på grund av en blodbristsjukdom, han blev 17 år gammal. Han behövde en benmärgstransplantion men man lyckades inte finna en matchande donator. Tack vare Tobias familj finns idag ett svenskt stamcellsregister som samarbetar med flera andra länder. Till registret anmäler man sig om man kan tänka sig att bli benmärgsdonator. Tack vare registret har ca. 500 stamcellstransplantioner gjorts och dessa transplantationer har gett svårt sjuka människor chansen att bli friska. 

För en tid sedan fick jag ett mail av en man, jägare och tvåbarnspappa som för andra gången på två år drabbats av leukemi. Han är i stort behov av en benmärgstransplantation. Han är en människa mitt i livet, en människa precis som du och jag men som fått ett fruktansvärt besked. I dagarna har många av oss också läst om Hugo som fötts med en svår hudsjukdom, Epidermolysis bullosa. Många är vi som berörs av den lille pojken och hans familj och skriver under listor för att han ska få en benmärgstranplantation, något som i dagsläget inte görs i Sverige. Det är en behandling som kan ge Hugo, som nu är åtta månader, möjlighet till ett längre och mindre smärtsamt liv. 
     Men jag hoppas också att alla tänker på att dessa personer, och många fler med dem, inte bara behöver en benmärgstransplantion. De behöver en en benmärgsdonator för att få den! 30 procent av alla som behöver en benmärgstransplantation har en givare i sin egen familj. Men låt oss öka upp chansen för de resterande 70% procenten som inte har det! Registrera er som givare redan idag, det behövs och det kan vara skillnaden mellan liv och död för en annan människa. För mer information hur man går till väga för att registrera sig som donator se Tobias Registrets hemsida.

2 tankar på “Tobias Registret

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s