Adventstek

Adventstek
Älgstek ca 600-700g
3-4 dl hjortronglögg
1 hel stjärnanis
3 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Vatten
Ingefära
Vitpeppar hel
Salt

Gör så här: Mortla vitpeppar och blanda med saltet gnid i steken i detta. Bryn sedan steken runt om. Tillsätt löken och låt fräsa. Häll i glöggen och fyll på med vatten så att steken täcks, men inte mer. Ner med morötterna, stjärnanis och ingefära (ungefär 2-3cm av en färsk rot). Smaka av skyn och tillsätt mer salt så att sältan är lagom. Låt koka på svag värme i 2-3 timmar tills köttet är mört. Kontrollera med jämna mellanrum att skyn täcker steken, om det blir för lite fyll på med lite vatten. När köttet är klart ta upp steken och låt den rinna av. Under tiden gör sås av skyn.

Sås
2 msk smör
4 msk vetemjöl
5-6dl sky
1dl grädde
ev 1-2msk soja
Sila skyn från grönsakerna. Smält smör och rör ner mjölet. Tillsätt 5-6dl av skyn och rör om. Häll ner grädden och smaka av.  Tillsätt ev. 1-2msk soja så får såsen en mer gräddbrun färg. Låt koka tills såsen fått lagom konsistens.

Servera med ugnsrostade rotsaker och sallad!

3 tankar på “Adventstek

  1. Låter gott. En variant skulle kunna vara att laga en tjälknul på steken och sedan använda de uppräknade ingredienserna till den lag knulen skall marineras i det kommande dygnet!

  2. Det med glögg har jag inte testat. Verkar jättegott, det får vi prova nästa gång det blir älgstek. Kanske blir mer i frysen imorgon. Nästa kalv som skjuts är vårt köttlag, vi är 6 som delar på den. Ha en fin advent!

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s