Fjälljakten

Idag är det en viktig dag. Bara att hoppas att riksdagsmännen/kvinnorna håller sig från toaletten och vet vilken knapp de ska trycka på.

Följande skrev jag i februari ifjol: ”Vi som bor i fjällkommuner har själva sett vilka konsekvenser den så kallade fria fjälljakten har fått. Det finns ingen som kontrollerar avskjutningen eller ens vad som skjuts eller hur många jägare som vistas på fjället samtidigt. Även om det är tänkt att jakttrycket på områdena ska regleras av bland annat jaktkortsförsäljningen. Många av de utländska jägare som kommer hit saknar kunskap om vad de får skjuta, hur mycket och en del av dem bryr sig säkert inte heller. Bara de får använda bössan. Jag har själv hittat skjutna sparvar och andra småfåglar nertrampade i fjällmyrarna efter deras framfart. Naturligtvis finns det seriösa och duktiga jägare från utlandet också, likaväl som det finns oseriösa svenska jägare. Men det skulle gynna både vi ortsbor, övriga svenskar och de utländska jaktturisterna om de gamla reglerna och guidetvång infördes. Upplevelsen skulle bli bättre, det skulle skapa arbetstillfällen, rätt djur och mängd skulle skjutas och det skulle inte vara för många jägare på en och samma plats. Men framförallt skulle det gynna vår sköra fjällnatur och dess vilt som nu överexploateras. Dessutom tycker jag att svenska jägare ska ha förtur till jakt i vårt eget land.”

13 tankar på “Fjälljakten

 1. Bra skrivet. Till saken hör att det ju faktiskt är du och jag och övriga svenskar som faktiskt äger statens mark gemensamt. Det borde rimligen medföra någon slags förtur.

 2. Bra skrivit Anna-Sara! Håller helt och hållet med! För tre år sedan ”bjöd” några nyinflyttade bybor in italienare (en såkallad bytesaffär). Dom nyinflyttade byborna fick komma till Italien på semester och som betalning tog italienarna jakt i icke ofta kontrollerade marker. Dessa italienare hade varken jaktkort på statens, SCA och bondskog. Det upptäcktes av en markägare som nu har satt stopp för det, som tur är! Det värsta av allt var att dessa italienare lämnade ett skotthål i vårt ladugårdsfönster…Tänk om det hade vore våran pojk, oss eller hundarna…..Huvva, vill inte ens tänka på det! Nej, guidetvång och två första veckorna m.m. till medborgarna, det känns helt rätt!

 3. SJälvklart skall det vara förtur till svenskar på kortjakt i fjälljakten som är så begränsad och även en natur som man måste vårda med dess flora och fauna. Vi har 2 danskar i vårt jaktlag som betalar arrende per år. De jobbar med marken och respekterar hur vi får/skall skjuta, följer våra regler och är duktiga skyttar men så är det säkert inte överallt.

 4. Du har så rätt , Jag tycker själv att ortsbor ska ha förtur till fjälljakt ! (Är själv inte fjällbo )
  Tack för en trevlig blogg

 5. Vet inte riktigt vad som hände men nu är det upp till regeringen att genoföra detta beslut. Det blev ingen Votering i detta då ingen av de borgerliga bifalde sin reservation i Jordbruksutskottet. Så nu har riksdagen beslutat att de gamla reglerna ska införas igen. Så nu är det bara upp till regeringen att följa ett demokratiskt beslut. Men jag är orolig att Regeringen inte kommer att agera.

  Har aldrig varit med om att en regering är så nojig inför EU.

 6. Det senaste jag hörde var att Landsbygdsministern vill vänta med beslut i frågan och vänta på en utredning, som verkar ha hållit på i många år. Har skickat in ett mail till han och lagt fram ett antal argument och frågor. jag anser jag som ordförande i Skelleftebygdens jaktvårdskrets skall agera i denna fråga. Så nu är det bara att hoppas att man får ett svar och sen att beslutet inte dröjer för länge.

   • Min skrivelse har gett visst eko den nämndes igår i Radio Västerbotten i Norran skrev dom om den och det ringde en reporter från en tidning i Malmö. Men har inte fått svar av Erland Eskilsson än.

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s