Att möta sitt barn – och sig själv

När jag fått Klara läste jag en del om barn, uppfostran, utvecklingsstadier och rent allmänt om att leva med barn.  Det stod mycket ”matnyttigt” i många av dessa men jag kände också rent instinktivt att jag inte gillade en del metoder och uppfostringstekniker som staplades i punktform i flera böcker. Det finns så mycket råd, tips och olika experter att man ibland kan bli alldeles huvudvinglig som förälder. Bland de böcker jag läste var det dock några som stack ut och och en av dem heter ”Att möta sitt barn – och sig själv” och är skriven av en kvinna som heter Ingegerd Gavelin. Boken genomsyras av hopp och kärlek till människor, barn som vuxna, och en tro på vår inre förmåga.

Ingegerd skriver bland annat i sin bok att man som förälder bör försöka lyssna inåt och öva upp sin intuition för hur ens barns tänker och känner istället för att söka sig utåt och hitta färdiga manualer och metoder. Alla barn är egna individider och varje vuxen är en egen individ, därför är varje barn-föräldrarelation unik och en lösning eller metod passar sällan för alla. Ibland finns det inte några snabba lösningar men ”problem” kan lösa sig själva om man bara ger det tid. Det är inte alltid vi vuxna som är klokast, genom att lyssna och bekräfta barnen kan de ofta ge oss svaren. Ingegerd skriver även att barn behöver sina föräldrar i ett levande samspel och om hur viktigt det är som förälder att bekräfta barnets känslor istället för att ignorera. Barn som vill uttrycka något tar ofta till, exempelvis gråt och skrik. Om vi vuxna ignorerar dessa beteenden hur ska barnen då kunna förmedla att något är fel när de inte kan säga det i ord?

Ibland skriver jag ner textrader från böcker. Små textrader som jag tycker extra mycket om och som jag tycker är bra att komma ihåg och ta fram vid vissa tillfällen. Efter att bara ha läst ett par sidor i Ingegerds bok insåg jag att det stod så många bra och kloka ord att om jag skulle skriva ner alla skulle min lilla skrivbok bli full. Varje sida, ja faktiskt varje mening, innehåller ren livskunskap med exempel från det faktiska livet och det är skrivet med fantastisk och målande text. Jag har haft mycket nytta och glädje av denna bok redan och jag återkommer ständigt till den för att hämta inspiration och kraft. Med hjälp av denna bok lär jag mig att försöka stanna upp och njuta av stunden även när det känns tungt, att inte fokusera på det jag inte har utan på det jag har, att se saker för vad de är, att se och lyssna på barnen och framför allt lär jag mig att våga möta mitt barn och mig själv… Jag önskar att alla föräldrar tog sig tid och läste den. Så tack, Ingegerd, för att du skrivit den och för att du delar med dig av den klokhet du besitter!


Är stolt över att äga ett signerat exemplar!

3 tankar på “Att möta sitt barn – och sig själv

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s