Familjedag i Fatmomakke

Nils har semester just nu och mestadels tillbringas tiden med att jobba på altanen. Fast det är ju mest Nils som jobbar med den. Jag har hand om ungar och markservice och vi har faktiskt riktigt fina dagar. Men det är fullt upp må ni tro med två små barn, hundar, en busig hundvalp, grisar, matlagning, tvätt, städning och allt annat. I söndags bestämde vi oss för att bryta av lite och hitta på något. Det blev en tur upp till vackra Fatmomakke. Trots att det blåste så ordentligt att fikat nästan flög i väg från bordet när vi åt lunch hade vi en fin dag. Fatmomakke är en av Vilhelminas stora sevärdheter. År 1780 begav sig Åseleprästen Per Rådström på en lång resa till fjälls för att möta samerna vid övre änden av Ransarsjön. Han fick då höra talas om samernas önskemål om att uppföra ett kapell på en lämplig plats. Den plats de angav var Fatmomakke. 1781 uppfördes de första kyrkobyggnaderna i Fatmomakke, i form av två rymliga kåtor och ett stort skjul på stolpar för gudstjänster.

Fatmomakkes historia är en historia om möten mellan människor. På 1800-talet kom nybyggarna för att bosätta sig i dessa trakter. Fatmomakke med sitt kapell blev den naturliga mötesplatsen för både samer och nybyggare. Runt kyrkan växte en kyrkstad upp, där kåtor och timrade stugor står sida vid sida. Kulturmötet mellan samer och nybyggare skapade denna unika miljö. I Fatmomakke har även andra möten ägt rum. Möten mellan handelsmän och kunder, mellan ortsbefolkning och turister, mellan överhöghet och vanligt folk och mellan kvinnor och män…

I Fatmomakke firande man förr två kyrkhelger om året – vårhelgen i början av juni och hösthelgen i början på september. Dessa kyrkhelger inföll i samband med samernas flyttningar från och till det ofta kombinerade vår- och höstvistet. Från vårvistena vid trädgränsen flyttade man upp till sommarvistena på kalfjället i början av juni. Fram i september var det sedan dags för flyttningarna tillbaka till höstvistet.
Numera firar man tre kyrkhelger i Fatmomakke: Midsommarhelg, Mitt i Helga som infaller tredje helgen i juli och Hösthelgen som firas första helgen i september.
I Fatmomakke finns idag närmare 80 kåtor och 20 timrade kyrkstugor. De flesta kåtorna ligger uppdragna en bit i sluttningen, medan stugorna har byggts närmare vattnet (http://fatmomakke.se).
IMG_5119 Den första person vi mötte var en fotograf från Tyskland. Han bad om att få ta ett kort på oss och berättade sedan att han håller på att skriva en bok om ”the Swedish people”. Vore kul att läsa den boken när den är färdig. IMG_5120Marsfjällen. Så fort jag ser fjäll känner jag ett sug i kroppen. Fjällen ska ju upplevas nära och till fots! Nu var det ett tag sedan sist men vi hoppas på att ta oss iväg på en kortare tur innan Nils semester är slut. IMG_5122 IMG_5129Angelikstut’n, eller fjällkvanne. IMG_5134Det finns en väldigt fin permanent utställning där man kan läsa om samerna och nybyggarna. Detta är en kopia av kyrkan i Fatmomakke och Klara var väldigt fundersam vem som kunde bo därinne IMG_5136 IMG_5146Vi hittade en väldigt häftig stol som vi alla var tvungna att prova. IMG_5148Klara springer omkring bland kåtorna. IMG_5152Lilla Sofie tar det desto lugnare, än så länge. IMG_5142 Det finns mycket spring i benen hos en unge på 2,5 år! Och Findus ska med, överallt! IMG_5132 Varje gång jag ser ett spåntak tänker jag på vilket otroligt jobb som ligger bakom. Kyrkan och visningskåtan tog jag inga kort på. Det var nämligen bröllop och mycket folk där så vi ville inte störa. Men det är ju roligt att se att kyrkan och den vackra plats som Fatmomakke är kommer till användning.

6 tankar på “Familjedag i Fatmomakke

  1. Härligt med en familjeutflykt och dessutom en historisk sådan 🙂 Jättefina bilder också! Varma hälsningar från ”Träsklandet” som verkligen förstår att tiden inte räcker så långt som man vill! 🙂

  2. Kommer själv från Västerbotten, är väl förtrogen med er vackra natur. Underbart att ni tar er ut med lillan. Underbar bild med henne på en naturstol. Där kan disagners gå och gömma sig!…

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s