I bakartagen

Ibland gör vi ett ryck och bakar. Med två små i huset gäller det att planera så att det finns utrymme till en storstädning av köket efteråt. Eftersom det känns som det blir mjöl och deg från golv till tak och ungarna allt som oftast hamnar i badkaret efteråt! Nu sist bakade vi lappkakor och jag planerade in det så att vi bakade strax efter middagen. Då hoppades jag att barnen skulle vara någorlunda mätta för att inte proppa i sig allt för mycket deg och så fick Nils sköta gräddningen medan jag och barnen kavlade (och geggade).

IMG_6385 IMG_6386IMG_6389De små kakorna i förgrunden har Klara gjort. Hon förklarade att hon var tvungen att göra dem små så att Sofie skulle orka äta några. Jag har lagt ut följande recept tidigare men gör det igen. Lappkakor är härligt sega och passar perfekt i jaktryggsäcken eftersom de inte smular sönder.

Lappkakor
3dl havregryn och 4-5dl vatten som bakas till gröt
7dl ljummet vatten
1pkt jäst
2dl ljussirap*
1msk salt
1msk fänkål1msk anis
ca 16dl vetemjöl + mjöl till utbakning

Gör i ordning gröten. Smula sönder jästen i en bunke och tillsätt vattnet. När jästen lösts upp tillsätt sirapen, saltet och kryddorna. Kryddorna avger mer smak om man krossar dem i en mortel först. Rör sedan ner gröten som nu hunnit svalna lite och tillsätt mjölet. Rör ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa i minst en timme. Baka ut degen med mjöl på bakordet, den ska inte vara klibbig utan kännas ungefär som en bulldeg. Forma runda bollar som kavlas ut till brödämnen som är ca. 20cm i diameter och 5-7mm i tjocklek. När kakorna ligger på plåten (ryms ca. 4st på varje plåt) nagga dem med en gaffel. Grädda sedan på en plåt (med bakplåtspapper) i ugn i 250 grader. Grädda först 3-5min nästan längst ner och sedan 3 -5min nästan längst upp i ugnen tills kakan fått lite färg. Lycka till!

5 tankar på “I bakartagen

  1. Hej
    Så fantastiskt goda de såg ut, detta måste testas.
    Vilja mår bara bra men vi kämpar med en bitande valp som skulle göra allt för att få både sockar och tår… Men det går väl snart över så det gäller att ha tålamod!!
    Tänk att det redan gått en vecka, tiden går minsann fort!!
    Ha det bäst!

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s